tisdag 17 juni 2014

Kokar banansylt

Vi har matkasseprenumerationer, 3 stycken vilket rimligtvis är 2 mer än vi faktiskt behöver. Till matkassen har vi även fruktkasseprenumeration. Ett vettigt val tyckte jag vid beställningen då en viss Vera äter vad vi tippar motsvarar ungefär en medelstor fruktplantage om året. Nu kommer ju inte mat- och fruktkassarna dagligen precis, man kan smidigt av- och påboka leveranser som man behagar. Ena veckan är kassen med lite mer tidskrävande, mersmakande recept mer lockande, andra veckan är kassen med köttfärsdag, fläskkotlett/filédag, korvdag, fiskdag, kycklingdag som smakar ungefärligen likadant mest passande och tredje är det matkassen mittemellan den man väljer.  OM MAN KOMMER IHÅG DET.
Vissa veckor gör jag inte det, vilket har fått till följd att det vällt in mat- och fruktkassar i vårt kök. Maten kan ju i många fall frysas in, men vad gör man åt frukten? Ena stället har vi 7,5 kgs fruktkassen, andra 4 kgs fruktkassen och på det tredje 3,5 kgs fruktkassen. De levereras dessutom sön, mån, torsdag vilket alltså innebär att vi har att äta upp ca 15 kg frukt på en vecka (för sedan kommer nästa kasse). Inte ens Vera hinner med.

Den allra vanligaste frukten i våra hemlevererade kassar är dessutom bananer. Visserligen en trivsam frukt, men knepig att förvara utan att den övermognar på tre minuter och knepig att ha med till skolan eftersom den gärna kladdar ner hela ryggsäcken. Vi äger inga såna där bananskal i plast där man kan förvara bananerna, gjorde vi det kanske läget varit annorlunda. Vi har ätit bananer på yoghurten, jag har stoppat bananer i de flesta bröd jag bakat i bakmaskinen, jag har inspirerad av ett tips jag såg någonstans mosat och fryst in bananer eftersom man då tydligen kan tillverka en smaklig bananglass genom att helt enkelt mixa dessa frysta bananer. Slarvigt nog fick jag med en sådan förpackning frysta mosade bananer till jobbet -i tron att det var potatisgratäng- och inte förrän jag tog ur byttan ur mikron på lunchen upptäckte jag mitt misstag.
Inget sätt vi försökt göra av med bananerna har varit så lyckad. Men så såg jag ett recept på banansylt. Är det något som går åt snabbt här hemma är det sylt. Så nyss samlade jag ihop 5-6 kg bananer som låg och skräpade här hemma och satte dem på spisen. Doften som ringlar sig ut ur köket är inte så jättelockande precis, men vem vet, det kan ju vara hur gott som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar